Pradžia

Įrašai

Jaunieji miškininkai aplankė Zarasų kraštą

Stelm    Saulėtą lapkričio 3-iosios rytą jaunųjų miškininkų būrelio „Gamtos žvalgai“ mokiniai skubėjo į mokyklą. Nesvarbu, kad teko anksčiau keltis, kai kiti dar lepinosi atostogų miegu. 

    Mokyklinis autobusas riedėjo neįprastais mums keliais, tai pakildamas įkalnėn, tai nusileisdamas žemyn. Pro langus sutviskėdavo vienas už kitą gražesni ežerai ir ežerėliai.

   Pirmoji apsilankymo vieta – netoli Dusetų, Šlapių kaime esantis Ievos žvėrynas. Čia visus pradžiugino pusryčiauti subėgę gražuoliai taurieji ir dėmėtieji elniai, draugiškieji muflonai, niekur nuo šėriko nesitraukianti šernė. Jaunieji lankytojai kalbino ir glostė prie tvoros priėjusius žvėrelius, grožėjosi jais.

   Neįprastai vingiuotas kelias vedė į vaizdingas Degučių apylinkes. Jaunieji gamtininkai pabuvojo prie Samanio ežero įrengtoje poilsiavietėje, kopė į pušyne esantį piliakalnį, keliavo pažintiniu taku su 19 stotelių.

   Pravažiavę Antalieptės marias ir vaizdingą jų kraštovaizdį, ekskursijos dalyviai atvyko į Salaką- miestelį Zarasų rajone. Čia jau laukė puikus Salako lankytojų centras, kur ekskursijų vadovas Vytautas pravedė puikią edukacinę pamoką apie Gražutės regioninį parką, jo augaliją ir gyvūniją. Mokiniai spėliojo, atliko užduotis, pamatė neįprastą inkilą šikšnosparniams, remezos lizdą, parazitinį augalą amalą. Skambėjo įrašyti paukščių balsai.

   Šiame lankytojų centre įsikūręs jūrų muziejus visus gerokai nustebino. Milžinišką kolekciją surinkusi buvusi mokytoja Vida Žilinskienė savo pasakojimu tiesiog prikaustė Skapiškio mokinukų dėmesį. Norėjosi čia būti dar ir dar. Salako miestelis garsus ir didžiausiu Lietuvoje statiniu iš akmens – nuostabia bažnyčia. Vien jos pamatai eina į gylį 11 metrų.

    Tarptautinės jaunimo stovyklos sugalvotas ir įgyvendintas projektas prie Luodžio ežero „Jaunimo takas“ taip pat paliko gerą įspūdį.

    Galutinė ekskursijos maršruto vieta – Zarasų miestas. Didžiausią  įspūdį visiems paliko naujasis tiltas - apžvalgos aikštelė, iškilusi virš Zaraso ežero net 17 metrų. Veidrodinis vandens paviršius ir besileidžianti saulė tarsi apvainikavo sėkmingą išvyką po ežerų kraštą.

Zarasai