Pradžia

Įrašai

Edukacinė pamoka keramikos muziejuje

Keramika    Gegužės 21 d.  mokyklos 5-6 klasių mokiniai kartu su dailės mokytoja Lina Riaubiene lankėsi Vytauto Valiušio keramikos muziejuje Leliūnuose (Utenos r.). Mokiniai žiūrėjo filmą apie keramiką,  susipažino su Lietuvos keramikos istorija.

   Jie aplankė ekspozicijų sales, kuriose rodoma apie 700 autentiškų senosios keramikos pavyzdžių. Tai  terlės, čerpės, puodai ir puodeliai, puodynės, puošnūs ąsočiai, palivonai, bosai, lekai ir kt. 

   Seniausiems išlikusiems, įjuodusiems, bet iki šiol nesudaužytiems moliniams indams – 150 - 200 metų, tačiau daugiausiai buvo matyti  eksponatų,  nužiestų XX a. pirmaisiais dešimtmečiais. Į muziejų patekę moliniai indai dešimtmečius buvo naudojami valstiečių buityje, todėl išliko tik stipriausi ir gražiausi. Šalia jų eksponuojami nauji keramikos kūriniai.

   Taip pat mokiniai turėjo galimybę aplankyti V. Valiušio (Lietuvos  Puodžių Karaliaus) dirbtuves, kuriose pamatė, kaip džiovinami, puošiami, glazūruojami ir degami keramikos dirbiniai. Didžiausio mokinių susidomėjimo sulaukė praktinės pamokėlės, kurių metu naudodami žiedimo ratą galėjo patys išbandyti molio plastiškumą bei sukurti vazelę.