Pradžia

Įrašai

Pokalbis apie dvasinės sveikatos svarbą

Sveikuoliai    Lapkričio 12 dieną lektorius Juozas Dapšauskas susitikimą su mokiniais pradėjo kalbėdamas apie dvasinės sveikatos svarbą fiziniam kūnui. Svečias kalbėjo ir apie vergystę žalingiems įpročiams:

„Kalbėdami apie sveikatos tausojimą ir stiprinimą, visi savaime akcentuoja mitybą, fizinį aktyvumą, priklausomybių atsisakymą, tačiau sveikatos sistemos pagrindinė dedamoji yra dvasinė sveikata. Ji įgalina vystytis ir kitas sritis.“  

  Atsiradus priklausomybei nuo tabako, apie 80 proc. norėtų mesti rūkyti, bet negali. Įtaką jaunam žmogui daro ne tik šeima, draugai, bet ir gamintojų (alkoholio, tabako) reklama. Tabako pramonės strategija yra orientuota į jaunimą (mokyklinio amžiaus vaikus), nes, jei iki 18 metų mokiniai nepradeda vartoti, tai rizika, kad vėliau pradės, sumažėja.

  Lektorius teigė, kad silpnieji gėrimai yra jaukas stipriesiems gėrimams. Visa tai veda prie priklausomybės nuo stipriųjų gėrimų. Geriausia, anot lektoriaus, neužkibti ant priklausomybių meškerės, nes naudą gauna tik gamintojai bei platintojai. Žmonės geria ne dėl skurdo, o tampa skurdžiais, nes geria. Lektorius, daug važinėdamas po Lietuvą, atkreipė dėmesį, kad kaimo parduotuvėse yra labai mažas prekių pasirinkimas, bet alkoholio ir tabako yra pakankamai daug. Apgailestavo dėl susiformavusių tradicijų švenčių metu kultūringai vartoti alkoholį. Tada net vaikams nuperkamas vaikiškas šampanas.

   Baigiantis susitikimui Juozas Dapšauskas mokiniams palinkėjo ieškoti naudos įvairiose prasmingose veiklose: žygiuose pėsčiomis, dviračiais, ekspedicijose ir t.t.