Pradžia

Įrašai

Svarbios istorinės datos minimos ir mokinių atostogų metu

birz-14   Jau praėjo 75 metai nuo pirmosios sovietinės okupacijos. Skaudūs sovietų vykdytų tremčių prisiminimai negali būti pamiršti, nors auga jau ketvirtoji karta.

   Skapiškio pagrindinės mokyklos mokiniai ir mokytojai prisijungė prie tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti iniciatyvos šiemet Gedulo ir vilties dieną paminėti remiantis alytiškės tremtinės atsiminimais:

  „Man ne vosilkos (rugiagėlės) asocijuojasi su trėmimais, o aguonos, skaisčiai raudonus žiedus į saulę tiesiančios, vėjo siūbuojamos, gležnos, augančios pačiose netikėčiausiose ir, rodos, netinkamiausiose vietose, tokiose kaip geležinkelio bėgiai ar pakelės, nejaukiai primenančios šviežio kraujo lašus ir gyvąsias atminties žaizdas.  Aguonų nepastebėti neįmanoma: jos taip traukia žvilgsnius savo skaisčiu raudoniu – užtenka vos keleto aguonų, kad ištisas rugiagėlių ar ramunių laukas įgautų naują prasmę.  Trapi aguona tai lyg trapi taika, skaisčiai raudonas žiedas lyg kraujas“.

  Mokiniams buvo pasiūlyta sukurti „Ilgesio pievą“, kurioje žydėtų ramunės, rugiagėlės ir aguonos. Skapiškio pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokiniai šią užduotį puikiai įvykdė. Pagamintos gėlės buvo susmaigstytos prie paminklų sovietinio teroro aukoms Skapiškio parapijos kapinėse. Istorijos mokytoja Rasa Kaušakienė papasakojo mokiniams apie šios datos svarbą, paaiškino, kodėl keliamos vėliavos su juodu kaspinu. Mokytoja gyvosios istorijos pamokos metu atsakė į mokinių klausimus, priminė, kad per vieną savaitę iš Lietuvos buvo išvežta apie 17500 žmonių, tai beveik tiek pat žmonių, kiek gyvena visame Kupiškio rajone. Mokiniams dar kartą buvo priminta taikos, pasak tremtinės, trapios kaip aguona, svarba.

Skapiškio pagrindinės mokyklos istorijos mokytoja Rasa Kaušakienė