Pradžia

Įrašai

Suomių karių 160-ųjų mirties metinių minėjimas Švedukalnyje

SchWd    Spalio 2 dieną prie suomių kapų Švedukalnyje susirinko būrys žmonių -  buvo minimos 160-osios 220-ies suomių karių mirties metinės. Ta proga buvo atnaujinta antkapinė plokštė.

  Renginyje dalyvavo Suomijos ambasadorius J.E. Harri Maki-Reinikka, Suomijos draugijos garbės pirmininkas profesorius Stasys Skrodenis, istorijos profesorius iš Suomijos Erkki J. Hamalainen, suomių delegacija, Kupiškio r.  savivaldybės administracijos direktorius  Marius Mališauskas ir mero pavaduotojas Aurimas Martinka, švietimo skyriaus vedėjas Rimantas Jocius, Skapiškio seniūnas Valdas Juškevičius, Skapiškio pagrindinės mokyklos 8-9 klasių mokiniai ir mokytojai. Delegacijos dėjo vainikus prie paminklo, mokiniai ir mokytojai padėjo gėlių ir uždegė žvakeles. Skapiškėnai galėjo pasiklausyti suomių kalbos, prisiminti liūdną suomių karių istorijos baigtį Skapiškyje. Rajono mero pavaduotojas Aurimas Martinka pakvietė mokinius susirinkti vėl po dvejų metų ir paminėti Suomijos nepriklausomybės paskelbimo 100-ąsias metines.

   1994 m. suomių delegacija jau lankėsi Skapiškyje kartu su vietos savivaldos atstovais. Tąkart delegacija lankėsi ir Skapiškio vidurinėje mokykloje, padovanojo mokyklai nemažai medžiagos apie Suomiją. Mokyklos bendruomenė pažadėjo, kad kelias į kapines neužžels žole. Ir po 11 metų mokiniams ir mokytojams ši vieta gerai žinoma, nes kasmet tvarkoma  akcijos „DAROM“ metu.