Pradžia

Įrašai

Kelionė į Vilnių kartu su Kupiškio Jaunimo centro jaunimu

VLN-K   Kovo 15 dieną aštuntokai ir keletas devintokų, lydimi mokytojos Rasos Kaušakienės, išvyko į Vilnių. Kelionę organizavo Kupiškio jaunimo centro darbuotojai.

  Jie vykdo projektą „Darbo su rizikos grupės jaunimu kokybės stiprinimas Kupiškyje“. Seime, Lietuvos Tarybos salėje, ten, kur dabar renkasi Seniūnų sueiga, mokiniai susitiko su Seimo nariu Sergejumi Jovaiša. Parlamentaras papasakojo apie seimūno darbo specifiką. Pasak jo, į Seimą jis atėjo iš smalsumo, draugų paprašytas. Šiuo metu Seime jis yra opozicijos narys. S. Jovaiša teigė, kad politika -  tai komandinis darbas, kuriame daug asmenybių, savo srities specialistų. Politikas gauna daug pirminės, neiškarpytos informacijos. Per savo kadenciją savarankiškai pasiūlė apie 15 projektų. Įgyvendinus vieną iš jų, uždrausta rūkyti automobilyje, kuriame yra nepilnamečių vaikų. Spalio 9 dieną (visada spalio pirmą sekmadienį) vyks rinkimai į Seimą. Sergejus Jovaiša bolotiruosis Anykščių – Panevėžio rinkiminėje apygardoje. Seimo narys apgailestavo, kad iš jo „atėmė“ Kupiškio rinkėjus.

  Vėliau ekskursiją po Seimą vedė ryšių su visuomene darbuotoja Laima. Kovo 11 – osios salėje ji papasakojo, kad Seime dirba apie 500 politinio pasitikėjimo valdininkų ir dar apie 500 karjeros specialistų. Ji supažindino su rinkimų proceso tvarka, Seimo statuto reikalavimais. Mokiniai sužinojo, kad posėdžiai Seime vyksta antradieniais ir ketvirtadieniais, pirmadieniais būna susitikimai su rinkėjais, trečiadieniais ir penktadieniais -  darbas komisijose ir komitetuose. Naujai išrinktame Seime pirmam posėdžiui vadovauja vyriausias pagal amžių parlamentaras, o jauniausiasis siunčiamas skaičiuoti balsų. Seimo pavasario sesija baigiasi birželio 30 dieną. Lietuvoje įstatymų iniciatyvos teisę turi Prezidentas, Vyriausybė, Seimas. Piliečiams, norint inicijuoti įstatymą, tenka surinkti 50.000 parašų.

  Algirdo Mykolo Brazausko salėje mokiniai apžiūrėjo užsienio svečių dovanas, Konstitucijos salėje ponia Laima trumpai priminė Konstitucijos priėmimo istoriją, parodė didžiulę knygą -  Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą sutartį. Sausio 13- osios galerijoje išvykos dalyviai peržvelgė kritusiųjų už Lietuvos laisvę nuotraukas. Apsilankė spaudos konferencijų salėje. Mokiniai sužinojo, kad Seime akredituota 300 žurnalistų, o spaudos konferencija trunka pusę valandos. Pavalgę kibinų, kuriais vaišino S. Jovaiša, stebėjo Seimo posėdį. Nustebino tai, kad Seimo nariai, pristatant įstatymo projektą, pranešėjo visai nesiklausė, vaikščiojo, kalbėjosi, naršė internete.

  Vėliau mokiniai nuvyko į jaunimo centrą „Mes“. Jo direktorė supažindino su centro veikla, jos formomis, iniciatyvomis. Pakeliui į namus dar buvo aplankytas Europos centras. Mokiniams kelionė neprailgo, jie parsivežė daug žinių ir įspūdžių.

Seime su Jaunimo centru